marți, 22 septembrie 2009

Pinky in tara minunilor

Deci nu va imaginati ce spume am azi. Daca spumele mele ar fi un serif stelar, brusc s-ar transforma intr-un serif hyperstelar!!! Deci hyperspume.
Totul a inceput (ce-mi place formularea asta, e debila. "totul" nu poate sa inceapa.. e omniprezent) ieri cand n-a mers WoW-ul intre 6 si 9 seara si a ajuns la apogeu pe la 2, cand am prins o frantura din Sinteza Zilei (in reluare). Se dezbateau, vezi Doamne, intelighentia, IQ-ul, meritele, talentele ascunse si cele la vedere ale romanasilor. Doar ale alora nefudului. Ca doar d'aia era dezbatere. Aia fuduli stiu deja ca sunt inteligenti, au IQ 145, au inventat cam tot ce exista pe planeta si sunt mici genii inca de mici. Ei n-au nevoie sa dezbata.

Pentru ceilalti 2% din populatie care inca mai au dubii asupra contributiei neamului romanesc la universalitate, iaca, s-a discutat si analizat. N-am rezistat mai mult de 15 minute dar am prins esentialul. Agenda dezbaterii, so to speak.
S-a inceput cu top 10 motive sa fim mandri ca suntem romani - si erau 10 gigei (o sa-mi bag pula in inventiile lor mai jos, si o sa-i puteti cunoaste mai bine, hold on) despre care se pretinde ca ar fi inventat ceva util si ca ar fi romani.
S-a continua cu un studiu comparativ intre autistul britanic vs cel roman.
Cand a inceput ala de la mondenii si cu Badea sa vorbeasca, am inchis. Badea in grup nu e fun. Nu l-as fute, adica.

Deci dragi romanasi inamorati de propria tarisoara, care cautati motive s-o iubiti oral cat mai des, have no fear.

Nu aveti 10 motive sa fiti mandri ca sunteti romani. Aveti 0.

Ion Basgan este celebru pentru inventia sa, forajul cu aplicatia sonicitatii si nici pentru descoperirea efectului care-i poarta numele. Ati auzit de efectul Basgan? Sau de forarea Basgan? Nu. Pentru ca nu exista. Exista insa forajul prin ciocan Rotary. Pentru ca teza lui de doctorat, sustinuta "surprinzator", in strainatate, s-a chemat "Die Arbeitsweise und Form des Rotary Meissels". Nu altfel. In urma au ramas niste brevete si cam atat. Deci sa fim mandri ca am sapat gropi!

Stefan Burileanu a realizat un tun antiarean numit Burileanu(cata originalitate) de 57 mm, cu tragere rapidă, cu un focos cu lungă durată de ardere. În timpul primului război mondial a organizat artileria antiareană românească. A organizat-o super bine avand in vedere ca am intrat in razboi efectiv in 1916, ca deobicei incalcand tratatele existente (Ferdinand era cu Ungurii, you know.. tot Ferdinand a zis ca nu face uz de veto, a lasat parlamentul sa decida, parlament care a deliberat in aproximativ 2 ani - ca in ziua de azi, ce va mira?!). Deci pula mea, cum sa te lauzi ca ai inventat tunul cand noi la nici un an dupa intrarea in razboi pierdusem capitala, locuiam pe Siret efectiv si eram vaca de muls cereale a Europei?!

Justin Capră a inventat primul rucsac zburător, un aparat individual de zbor. Aici nici nu comentez.. Din mandrie, bineinteles.

Henri Marie Coandă a fost un academician şi inginer român, pionier al aviaţiei, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacţie şi descoperitor al efectului care îi poartă numele. Fals! Evident ca suna frumos, dar e cat se poate de fals. Idea lui Coanda despre cum ar trebui sa functioneze un motor, contravine cu TOT ce s-a dezvoltat in domeniul asta din acel moment incoace. El vroia ca turbina sa fie antrenta de piston, si nu de gazele evacuate. Ca dovada, a luat foc cu avionu si s-a dus pulii de experiement. Doar noi il consemnam, din motive de conationalitate, ca fiind inventatorul motorului cu reactie. Adevaratul inventator, care a inteles ca un compresor trebuie sa fie antrenat de gaze fierbinti, a fost Frank Whittle. Principiul asta sta la baza motoarelor in ziua de azi. Principiul Coanda sta in manualele de istorie de la POLIROM, si cam atat.

Dragomir M. Hurmuzescu El repetă şi realizează la Iaşi în anul 1901 experimentele de comunicaţie prin radio ale lui Guglielmo Marconi, Alexandr Popov şi ale altora. Stiti cand a inventat Marconi radioul? Cu SASE ani in urma. Super.. cred ca maine repet si eu inventarea becului.
Sigur o sa ma mentioneze si pe mine undeva.. Din mandrie, bien sur.

Alexandru N. Ciurcu a fost un inventator şi publicist român, care a experimentat principiul motorului cu reacţie. Pe principiu 'student in drept, si publicist'. Cum adica a experimentat principiul? Adica ce a facut, ca nu prea l-am vazut pe la Discovery..

Anghel I. Saligny, academician, inginer constructor, ministru şi pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea şi construcţia podurilor şi silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei româneşti. Si cam singurul; podul lui a ramas un miracol ingineresc in continuare. Altfel nu-mi explic cum in 100 de ani n-am reusit sa mai facem inca cateva..

Si piesele de rezistenta. Paulescu, Traian Vuia, Petrache Poenaru si Ana Aslan. Adica insulina care n-a fost, avionul intarziat cu cativa ani, stiloul si gerovitalul. Super. Paulescu a IZOLAT insulina si a zis ca poate exista. A trebuit sa vina doi baieti din Toronto sa o si extraga dintr-un pancreas de porc si sa ia premiul Nobel. Vuia saracu nici macar locul 2 n-a prins in 1906. Au zburat inaintea lui si fratii Wright in 1902 si Santos Dumont (si nu oriunde, in jurul turnului Eiffel) in 1901. Eu sunt mandru de el oricum! Locul 3 nu e rau..
Dar Poenaru e culmea. A fost PRIMUL care a inventat un instrument caruia i-au trebuit numai 100 de ani ca sa se dovedeasca inutilizabil in lumea moderna. Inventiile astea ar trebui sterse by default. Stiloul umplut din calimara este - no offense Petrache - UN CACAT!! Mai bine te nasteai peste 100 de ani si inventai ball-pen-ul si ramaneai dracu in istorie. Asa o sa ramai doar pe sugativa.
Si apropo de sugativa - pentru femeile care vor sa ramana vesnic tinere si sa suga pula cu proteza, exista Gerovital. Ce mandru ma simt! Simt ca o sa-i multumesc pe la 70 de ani..

Continuam cu cazul autistilor, care e ei autisti. Autistii 1st of all nu sunt genii. Sunt niste oameni foarte bine coordonati. Vizual-motoriu, auditiv-verbal, si alte varii permutari. In concluzie vor putea sa numere bani la fel de bine ca un money counter, vor putea citi si interpreta partituri muzicale, vor putea calcula al 3635-lea numar prim in 5 secunde, si alte chestii din astea super utile pentru care s-au inventat deja instrumente. Dar probabil o sa moara innecati in propria saliva la 16 ani.

Dar vezi Doamne, in afara autistii sunt ajutati, le sunt recunoscute meritele fantastice, sunt scosi pe strada ca ursu.. iar in Romania sunt ignorati. Eu sunt de acord cu Romania aici sincer.. astia din afara fac doar marketing foarte bun. Ce pula mea sa imi arate o hapciupalita de 6 ani care inca se pisa la olita dar canta impecabil la pian?! What's the point? Copilul ala sta 10 ore pe zi in fata pianului in loc sa mearga la plimbare, sa mangaie un caine, sa cada intr-o balta, sa manance inghetata.. De ce pula mea cautam NOUL Motzart, NOUL Enescu, Noul Brancusi? De ce cacat vrem sa rematerializam trecutul? Nu mai citeste nimeni sonete acum.. Shakespeare a fost Shakespeare acum 500 de ani. De ce nu ne bucuram de heritage si nu incercam sa cream chestii noi? De ce vrem noul vechi? Am uitat se pare de vechiul nou..
Neam de fuduli rupti in cur.

In alta ordine de idei, inaugurez(in stransa colaborare cu TOVARASHU MEU, JULL!!111oneone) un nou blog.
Stay tuned.

4 comentarii: