marți, 4 august 2009

Stare de bine. Sau cine moare saptama asta?

Mi-au ramas in cap niste cuvinte de aseara..

"Bai, nu e OK.. ne este mult prea bine.. ma tot astept sa se intample ceva groaznic".

Si eu aveam pana de curand aceleasi temeri. Temeri bazate pe o judecata oarecum cinica, conform careia in viata, totul - si partea pufoasa partea jegoasa sunt balansate.
You win some, you lose some. Intotdeauna cu o cadenta precisa, intr-un ritm articulat, nici foarte brutal incat sa devina previzibil, dar nici anost incat sa treaca neobservat; si cel mai important - totul guvernat de "fairness".
Un "qui pro quo" cu suma nula.
Am zis oarecum cinica. Reformulez - categoric cinica.

Ei bine nu e asa.
Initial am vrut sa fac un pariu morbid pe tema asta. Si anume: Daca in urmatoarea saptamana, nici una din persoanele urmatoare : parinti, bunici, MJ si prieteni de rang#1 nu moare, teoria mea e nula; mai exact - nu exista acest balans cosmic de care m-am tot agatat de cand ma stiu.


Dar n-am mai facut. De ce? 3 quote-uri ar trebui sa rezolve problema.
1) "Today is the 1st day of the rest of my life"
2) "Today I become number one!"
3) "Boilor care sunteti boi!"

Asta s-ar traduce asa: "De azi se reseteaza tot. De azi nu mai sunt cinic. Si pentru ca habar n-aveti de unde sunt primele 2 quote-uri, sunteti niste boi! Boilor care sunteti boi! (asta e din Mircea Badea :P)"

Am scris doua palme de text ca sa spun ca sunt fericit si mi s-au aliniat toate astrele. Mi s-au aliniat si copii astrelor, si rudele astrelor, si purcel si catel. Si nu e o fericire tampa, din aia in care o baluta se scurge suav pe la coltul gurii.. Nu.
E fericirea constienta. E un fel de Homo fericitus fericitus. Sunt atat de aware de binele din mine, de faptul ca mai bine de atat nu se poate si ca totusi maine va fi mai bine .. Cred ca am zis de prea multe ori "bine" si mama mea, profesoara de romana, m-a invatat ca doar oamenii saraci in vocabular repeta cuvintele.

Si nu - nu e destin, nu e soarta, nu e predestinare.. este mult mai simplu. Nu e nimic.
Este "doar" o maimuta care scrie un sonet de Shakespeare. Nu stiati? Daca luati o maimuta, o asezati in fata unei masini de scris si o lasati sa scrie "ceva vreme" .. exista o sansa sa scrie un Sonet. Mai multe detalii aici.

Ce sa zic.. asta e maimuta mea. Si pare ca a iesit un Sonet.

4 comentarii:

  1. Dintr-o perspectiva sceptica ideea de karma si echilibru universal mi se par stupide oricum, pentru ca nu exista bine si rau absolut, ci relativ. Starea ta de bine e pur subiectiva si rezultatul unei convergente fericite intre evenimente si deziderate (dumnezeu stie ca le schimbi ca pe ciorapi).
    Mai precis, altcineva, altundeva poate sa fie fix in situatia ta si sa fie nefericit din cauza ca are alte standarde.
    Deci ce se pedepseste de fapt aici? O succesiune de evenimente din viata cuiva (criteriu subiectiv) sau descarcarea fiziologica de endorfine care duce la beatitudine temporara? Pentru ca daca s-ar pedepsi convergenta eveniment-deziderat, it would be literally be raining dead people in New York :<

    Asa ca daca iti moare pisica maine, nu va fi karma, ci vreo toxoplasmoza. E ok.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cum vrei tu sa arati ca esti fericit, pentru ca postarea asta e cea mai trista dintre toate. It's like I'm happy...but I can't express it :P

    RăspundețiȘtergere
  3. tu ai citit articolul de pe wikipedia cumva? ei, daca raspunsul este da, ma gandesc eu ca poate ar fi trebuit sa intelegi ca "maimuţa" este sinonim pentru "evoluţie"...

    RăspundețiȘtergere
  4. Evident ca l-am citit.. maimuta e simbol pentru 0 intelect; o sursa deci foarte buna pentru generat litere aleatorii. Chestia aia e o bucata buna de teorie a numerelor care incearca - pe de-o parte sa defineasca conceptul de infinit si, pe de alta - sa pe cel de probabilitate. Latura filosofica si motivul pentru care au ales o maimuta si nu un ornitorinc nu prea ma intereseaza dpdv ce am scris eu mai sus..

    RăspundețiȘtergere