joi, 4 februarie 2010

Aleatoriu

In fiecare dimineata, de cativa ani, imi tot propun sa nu uit 3 chestii esentiale pana cand ies pe usa. Ceasul, inelul si 2-3 fâsuri de parfum. Esentiale pentru ca sunt - in cazul asta - superstitios. Nu ma incred in pisici negre, in trecut pe sub scari, in ceasuri rele si alte judecati limitate de genul asta. Totusi, 2 accesorii si un miros placut s-au dovedit vitale pentru presatia mea dintr-o zi.
Cum era de asteptat, de cele mai multe ori, reusesc doar 2 din 3. Fie uit inelul pe undeva prin baie, fie s-a jucat pisica cu ceasul si l-a bagat pe sub pat sau - de cele mai multe ori - uit sa ma sau cu potiunea magica.

Si in fiecare dimineata, de cativa ani, in masina sau in drum spre metrou, ma gandesc cum va fi afectata ziua de aceste lucruri. Oare aroma amaruie, de tamaie, a parfumului va schimba ziua persoanei de langa mine? Si daca da, in ce fel? O sa se duca mai des la biserica? O sa manance la pranz piure in loc de orez? Faptul ca am inel pe deget, o va inhiba pe domnisoara de vis-a-vis? Sau din contra? Daca la ora 16:38 o sa imi scutur maneca ca sa ma uit la ceas, voi rata vreun amanunt vital petrecut in la cativa metri de mine?
Cu alte cuvinte... este posibil ca bataia din aripi a unui fluture din Brazilia sa porneasca o furtuna in Texas? Sistemul dinamic format din inel, ceas si vapori de parfum, se incadreaza in definitia unui sistem haotic?
La nivel micronic si pur teoretic, cred ca da. Judecand insa statistic si cuantificand dupa magnitudine, luand in considerare multitudinea de ceasuri, inele si arome care se plimbe in voie printre noi, e probabil doar o picatura intr-un ocean. Sigur - o picatura bine plasata intr-un ocean, ar putea destabiliza intreg ecosistemul; dar ar trebui sa fie o picatura AL DRACU de bine plasata..
Mai precis - nu simt ca avand inelul la mana, pot determina in mod indirect soarta alegerilor parlamentare din Anglia.. dar pot sa accept ca agatandu-mi cureaua de la ceas intr-o sarma, pot preveni un accident pe trecerea de pietoni. Si daca mai departe, persoana care m-ar fi lovit ar fi fost ambasadorul Angliei, persoana sustinuta de partidul laburist - as fi retezat, fie si involuntar (caci nu se pune problema premeditarii), cateva procente. Fix cat sa conteze. Accidental?

Deci.. suntem aleatorii?
In orice caz, chestia asta imi dezmorteste foarte placut neuronii, on any given morning.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu