sâmbătă, 13 martie 2010

Degeneratia urmatoare

Ce deceptie bai frate si cu generatia asta tanara.. Ma uitam ieri noapte pe TVR la o emisiune cu ceva substrat intelectual, numita "Generatia contra". Contra ce, va intrebati? Nici ei nu cred ca stiau..

Sa detaliez.

Tema generala a emisunii - tineretu capabil fata cu reactiunea. Tema particulara - examenul de bacalaureat si valabilitatea lui in contextul social/educational/economic curent.
Stilul - open debate.
Rolurile - societatea civila si guvernul.
Actorii - copchii de 21-23 anisori "care-si dau pe net cu parerea".

Asadar echipa ce reprezenta proletariatul nedreptatit de sistem(societatea civila adica, studentii carevasazica, aceste monumente de intelepciune dreasa cu gris cu lapte) sustinea foarte nonsalant eliminarea bac-ului pentru urmatoarele motive:
- redundanta - aceeasi materie si acelasi stil de evaluare ca si pe durata intregului ciclu pre-academic de pana atunci.
- coruptibilitate; adica de ce ala de la sat care paste oi sa fie evaluat dupa criterii ce tin mai degraba de alfabetizare decat de consolidarea unor cunostinte generaliste acumulate cu sudoare si sange pana atunci
- incapacitate de evaluare corecta si obiectiva datorata condensarii a 12 ani zemosi de studiu in 3 probe seci.
- incarcatura mult prea mare dat fiind ca, vezi doamne, este inuman ca traseul in viata al oricarui pui zburatacit din caldura pantecului scolar in vijelia unei competitii atat de nedrepte, sa fie decis de numai 3 ore (exemplu dat "daca ai o cadere de calciu in ziua aia?").

Asadar astea sunt - in viziunea tinerei elite romanesti (semantic vorbind, saracutii nu fac deloc cinste termenului "elita", dar deh - asa i-a proclamat societatea civila anterioara - adica babaciunile si imbacsitii care mai misuna printre noi, stiti voi.. aia pentru care sexul pre-marital e un pacat capital) cutumele (www.dexonline.ro analfabetilor) bacalaureatului. Motiv pentru care trebuie ucis.

Gresit!
De ce? Simplu. Tineretul ASTA eli(p)tic, ajuns la maturitate, o sa ne ingroape de-a binelea.

Ce nu vad ei(si aici nu stiu ce sa cred.. nu vor sa vada, nu stiu, poate o sa se destepte la un moment, poate nu) este ca bac-ul in forma lui gaunoasa, invechita, incarcata cu simboluri ce transcend generatii intregi("Cum mama? N-ai diploma? Da ce-ai pazit?"), putreda, injusta si cum vreti voi sa-l mai porecliti, este un examen cu voi in primul rand.

Un examen de care fugiti pentru ca sintagma "viata suge" nu va place. Pentru ca sunteti generatia contra din principiu. Pentru ca daca ar fi dupa voi, copiii de 12 ani ar trebui sa-si decida singuri valoarea alocatiei lunare pentru ca, nu-i asa, ei sunt beneficiarii si cei mai in masura sa-si evalueze nevoile, nu un minister de finante fie el si in metastaza functionala.

Fac abstractie de istoria post-comunista a bac-ului, care s-a subtiat de la an la an si intr-un final s-a stins ca lumina de la un bec Luxten de 100W(adica repede, al dracu!) pe principiul "cate-un pic, pic, pic, pana n-o mai ramanea nimic".

Dar cat era el acolo de mic si prapadit era un test. Primul test peste care un puradel de opshpe ani tre' sa-l promoveze si - cel mai important - primul test care iti simuleaza mai ceva ca GranTurismo4 realitatea lumii inconjuratoare. E sanatos sa te lovesti de prosti, de corupti, de incompetenti si de hoti, de sistem, de birocratie, de norme defecte de evaluare si de superficialitate la varsta aia pentru ca te vei lovi de ele in urmatoarea perioada oricum. Cu cat iei mai tarziu contact cu stafida uscata a vietii, cu cat o porcnesti mai scurt si mai determinat intre dinti, pana ti se sterpezesc gingiile si-ti dau lacrimile, cu atat mai bine.

Sa suferi de idealism, sa-ti doresti corectitudine si echidistanta, profesionalism si competenta in tot ceea ce te inconjoara este ucigator de pagubos. Literalmente. De ce? Pentru ca viata ti-a pregatit altceva.
Daca o sa ai o cadere de calciu la primul tau interviu de angajare? Daca angajatorul o sa-ti echivaleze salariul si performantele in raport direct cu lungimea fustei? Daca vei fi pus in situatii in care e mai important sa convingi auditoriul ca ai dreptate, decat sa ai efectiv dreptate? Daca vei realiza ca tenacitatea in eforturi vagi si abstracte e inzecit rasplatita in comparatie cu productivitatea seaca si la obiect?
Ce te faci atunci?

Bac-ul acum este printre putinele probe din viata lor timpurie in care EI sunt fix suma tuturor atributelor lor umane.

Poti sa copiezi? Fa-o! Poti sa memorezi 300 de pagini la nivel de virgula? Baga mare! Poti sa deduci toata algebra de liceu pornind din 3 axiome? Excelent! Ai parinti bogati? Stoarce-i de bani si cumpara bac-ul! Esti sarac, dar tocilar? Vinde-ti ideile!
Dar in nici un caz, nu poza in victima a sistemului si a propriilor frustrari.

Pana la urma, o spun si revistele: crezi ce vrea pula ta, nu-ti daram eu visele.

4 comentarii:

 1. te agiti degeaba...
  la posturi mediocre sunt invitati mediocrii (deci si elite mediocre) ca sa vorbeasca mediocritati... tineretul relebe isi baga pula fara stress inclusiv la TVR si chiar intr-un mod inteligent, dar pe astia nu ii invita nimeni nicaieri, poate doar mai tarzziu si in niciun caz aici, in Romania... chiar nu merita un post (si nervi) programul cretin al mass mediei

  RăspundețiȘtergere
 2. da bai nene, da astia o sa iasa in fata, ca ceilalti de care vorbesti tu stau la caldurica in casa si li se rupe.

  RăspundețiȘtergere
 3. Da, bine, principala problema este ca odata scos nasul in vest au invatat prostii. Gen "parerea mea tre sa fie ascultata", "am drepturi", "eu sunt beneficiarul deci tre sa beneficiez" sloboz. Realitatea e ca altcineva decide pentru ei si e foarte bine ca e asa.

  RăspundețiȘtergere
 4. Yep.. ne-ar prinde bine un dus rece de comunism vreo 2-3 ani

  RăspundețiȘtergere